Σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή χαλάρωση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων στις 2 Μαΐου, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση μετακίνησης πάνω από 10 χιλιόμετρα από την οικία, να χαλαρώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας και να ανοίξει ξανά την εστίαση σε εξωτερικούς στα μέσα Μαΐου, καταστήματα μη τροφίμων και χώρους πολιτισμού, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα.

Όπως είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου, ο ίδιος ο Μακρόν, με διάγγελμά του, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της χαλάρωσης πιθανώς μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, σύμφωνα με τη Le Figaro και το AFP. Η υγειονομική κατάσταση στη χώρα πάντως βελτιώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου, για τέσσερις εβδομάδες από το Σάββατο 3 Απριλίου – έτσι έως τις 2 Μαΐου – απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 7:00 μ.μ. σε όλη τη Γαλλία, τον περιορισμό των μετακινήσεων στα 10 χλμ. από την οικία εκτός εάν υπάρχει ένας επιτακτικός λόγος, καθώς και τη συστηματική τηλεργασία.

Αυτό το πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής σε μια σχετική ομαλότητα επιβεβαιώνεται, υπογράμμισαν πηγές του Μεγάρου Ελυζέ. Επομένως, δεν θα υπάρχει πλέον άδεια εξόδου στις αρχές Μαΐου. Αυτή η επιλογή αντικατοπτρίζει την πεποίθηση, τόσο στο Ελυζέ όσο και στο Ματινιόν (σ.σ. την πρωθυπουργική κατοικία), ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα μειωθεί σε περίπου 20.000 την ημέρα μέσα σε ένα μήνα και ότι ο στόχος των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων πολιτών με τουλάχιστον μία δόση, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου, θα επιτευχθεί.

Αρκετά σημεία παραμένουν υπό συζήτηση. Ξεκινώντας με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την οποία οι πιο επιφυλακτικοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν να δουν να καθυστερεί κατά μία ώρα το πολύ στη μητροπολιτική Γαλλία, ενώ οι υποστηρικτές της χαλάρωσης προτείνουν την απαγόρευση να ξεκινά στις 11:00 μ.μ. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο αρχηγός του κράτους επέλεξε συχνά έναν συμβιβασμό στη μέση. Άλλα ερωτήματα που πρέπει να αποφασιστούν: η χωριτηκότητα στους χώρους πολιτισμού και το μέγεθος των επιχειρήσεων που μπορούν να ανοίξουν ξανά. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας με επαγγελματίες.

Η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται επίσης να εφαρμόσει αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους σε σχολεία, τους οποίους θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει η Ανώτατη Αρχή Υγείας αυτήν την εβδομάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι απαραίτητο να οργανωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα τεστ θα προσφερθούν στους μαθητές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP και Le Figaro