Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Ενισχύεται περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώνει τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με το νομοσχέδιο αυτό, διευρύνονται οι δυνατότητες συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων και η πρόσβαση σε μητρώα και διαθέσιμες πληροφορίες.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

  • Ενίσχυση της διαφάνειας των εταιρικών δομών με διασφάλιση δημόσιας πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
  • Περιορισμό της ανωνυμίας που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, με την εγγραφή των σχετικών παρόχων σε ειδικό μητρώο και την πρόβλεψη άσκησης εποπτείας.
  • Θέσπιση περιορισμού ποσού στις συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες.
  • Παροχή δυνατότητας στην εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) κατά την άσκηση των καθηκόντων της, για πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών.
  • Καθορισμό κριτηρίων και δικλείδων ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Θέσπιση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, ως κεντρικού αυτοματοποιημένου μηχανισμού για την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών.
  • Στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία των αρχών προληπτικής εποπτείας και των αντίστοιχων αρχών εποπτείας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιγριπικός εμβολιασμός και έναντι του πνευμονιόκοκκου

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της...

Ρολάν Γκαρός: Αποσύρθηκε η Σερένα Ουίλιαμς

Αποσύρθηκε η Σερένα Ουίλιαμς από το φετινό Ρολάν Γκαρός. Η 39ΧΡΟΝΗ Αμερικανίδα λίγη ώρα πριν από το προγραμματισμένο παιχνίδι της με την Βουλγάρα Τσβετάνα...

Συνάντηση της ΠτΔ με τη γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης- “Θετικό βήμα η έναρξη των διερευνητικών επαφών” (video)

Θετικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας χαρακτήρισε την έναρξη διερευνητικών επαφών η...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ 943

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας να λαμβάνετε ενημέρωση για προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στο κέντρο μας, όλες τις αποκλειστικές προσφορές, τους διαγωνισμούς και τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε.